A1 Capital: ABD Hazine tahvili yatırımcılarının zor günler geçirdi
İstanbul, 11 Nisan (Hibya) - A1 Capital, ABD'de gümrük vergilerinde geçici bir ara verilmesine rağmen ABD Hazine tahvili yatırımcılarının zor günler geçirdiğini bildirdi.

İstanbul, 11 Nisan (Hibya) - A1 Capital, ABD'de gümrük vergilerinde geçici bir ara verilmesine rağmen ABD Hazine tahvili yatırımcılarının zor günler geçirdiğini bildirdi.
A1 Capital'in raporunda, bugün ağırlığın tahvil piyasasına verildiği belirtilirken "ABD Başkanı Trump'ın bir hafta önce onlarca ülkeye getireceğini söylediği ağır vergileri durdurma kararı, 29 trilyon dolarlık Hazine tahvili piyasasında yaşanan sert satış dalgasının da etkisiyle finans piyasalarındaki çalkantıların ardından geldi. Trump Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yatırımcıların gümrük vergileri açıklamalarına tepki olarak tedirginlik yaşamasının ardından tahvil piyasasının toparlandığını söyledi. Satış dalgası, devlet tahvili piyasalarının politika yapıcılar üzerinde bir sınırlama olarak hareket etme gücünün son işaretidir." denildi.
Raporda, ABD'de gümrük vergilerinde geçici bir ara verilmesine rağmen ABD Hazine tahvili yatırımcılarının zor günler geçirdiğine dikkat çekildi. Raporda şu bilgilere yer verildi:
"Bazı fonlar nakite ulaşmak için tahvil satmak zorunda kalırken, diğerleri ise tahvillerin dünyanın en güvenli varlığı statüsünü sorguladı. Yedi haftanın zirvesine sıçrayan 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri, Başkan Trump'ın Çarşamba günü yeni tarifelerinin çoğuna 90 günlük bir ara verme yetkisi verdiğini ancak Çin için tarife oranını derhal yürürlüğe girecek şekilde yüzde 125'e çıkaracağını açıklamasının ardından yüksek seviyelerini korudu.
"Piyasa ABD varlıklarına olan inancını kaybetti. Dünya genelindeki analistler ve yatırımcılar, bu hafta Hazine tahvillerinde yaşanan satış dalgasının, dünyanın en büyük ekonomisine olan güvenin sarsıldığının kanıtı olduğunu belirtti. Trump'ın Çarşamba günü tarife duyurusundan önce, Hazine Bakanı Scott Bessent piyasa çöküşünü küçümsedi. Fox Business Network ile yaptığı sabah röportajında, tahvil piyasasının sakinleşmesini beklediğini ve şimdiye kadar satış dalgasıyla ilgili sistemsel bir şey görmediğini söyledi. Tarife duraklamasının ardından Bessent, piyasanın tarife planının maksimum seviyeler olduğunu anlamadığını söyledi. Ayrıca 10 yıllık tahvil ihalesinin iyi olduğunu da belirtti.
"Tahvil getirileri fiyata ters yönde hareket ediyor. Perşembe günü yüzde 4,27'de işlem gören bu getiriler, Çarşamba günkü yüzde 4,51 zirvesinin rahatlıkla altında. Ayrıca, 2023 sonlarında ulaşılan yaklaşık yüzde 5'lik zirvenin ve 1980'lerde görülen çift haneli seviyelerin de oldukça altında. Bu sıçramanın, Trump'ın geçen hafta ABD'de resesyon risklerini ve faiz indirimi beklentilerini artıran kapsamlı gümrük vergisi duyurusunun ardından görülen ilk düşüşün keskin bir şekilde tersine dönmesi anlamına geldiği dikkat çekiliyor.
"Hazine piyasası, yurtiçi ve yurtdışında finansal piyasa istikrarı açısından hayati öneme sahiptir. Bir hükümet, vergi gelirleri gibi gelirler yoluyla harcamalarını finanse etmek için gelir elde edebilir veya tahvil piyasalarından borç alabilir. Tahvil satışları yaşandığında sadece daha yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kalmıyor, aynı zamanda bu artışlar ipoteklere ve şirket kredilerine de yansıyor ve ekonomik hasar daha da yayılıyor. Yüksek Hazine tahvil getirileri aynı zamanda dünya genelinde borçlanma maliyetlerini de artırdı. Bu durum, zaten yüksek miktarda borçla boğuşan İngiltere ve Fransa gibi ülkeler için baş ağrısına neden oldu. Ağır borçlu Japonya'nın 30 yıllık tahvil getirisi bu hafta 21 yıllık zirvelere çıktı ve İngiltere'nin 30 yıllık tahvil getirileri 1998'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yatırımcılar ve analistler, bu haftanın hareketlerini Mart 2020'deki çılgın "nakit akışına" benzetti. O dönemde Hazine piyasasında yaşanan çöküş, FED'i 1,6 trilyon dolarlık tahvil alım kurtarma paketiyle devreye girmeye zorlamıştı.
"Hazine piyasası, yatırımcıların, bankaların ve diğer kişilerin, ihtiyaç duyulduğunda kolayca satılıp paraya dönüştürülebilen güvenli bir yatırım aracı olarak büyük miktarlarda ABD tahvilleri tutmasıyla küresel finans sisteminin temelini oluşturur.
"Satış baskısının bir kaynağının, Hazine piyasasında borçla beslenen bahislere giren ve daha sonra brokerların işlemlerini desteklemek için marj veya ek teminat talep etmesiyle geri çekmek zorunda kalan hedge fonlarından geldiği düşünülüyor. Sonuç olarak, fon toplamak için Hazine tahvilleri satıyorlardı. Bu "temel işlemler" genellikle makro hedge fonlarının alanıdır. Vadeli işlem sözleşmeleri satmaya veya takas ödemeye ve ödünç alınan parayla nakit Hazine Bonoları satın almaya güvenirler ve böylece ufak fiyat farklılıklarından faydalanırlar. Birincil aracı kurum daha fazla marj talep ederek veya size daha fazla para ödünç veremeyeceğinizi söyleyerek baskıyı artırmaya başladığında, o zaman bu adamlar açıkça satmak zorunda kalırlar.
"Tahvil satışlarının ağırlığı altında bankalar arası piyasada Hazine tahvil getirileri ile faiz türevi olan swap faizleri arasındaki farkın çökmesiyle birkaç gündür uyarı sinyalleri veriliyor. Bu hafta Hazine tahvilleri elden çıkarıldığında, tahvil getirileri yükseldi ve takaslarla uyumsuz bir şekilde düştü. 10 yıllık vadede, fark 64 baz puana fırladı ve bu da kayıtlardaki en büyük fark oldu. Başka bir işaret: Hedge fonları tarafından baz işlemlerinde kullanılan uzun vadeli tahvillerin getirileri arttı. Otuz yıllık Hazine getirileri 12 baz puan artarak yüzde 4,835'e çıktı. Bir noktada, 1982'den bu yana en büyük üç günlük sıçramalarını kaydettiler. Uzun vadeli tahvillerdeki satış dalgası, yakından takip edilen bir ölçüt olan getiri eğrisi olarak adlandırılan iki ve 10 yıllık getiriler arasındaki farkı da 2022'den bu yana en geniş seviyeye taşıdı.
"Piyasa duyarlılığını yönlendiren diğer faktörlerde ise; Trump'ın tarifeleri küresel ticaret akışlarının yapısını değiştiriyor ve bu da uzun vadede açıklar azaldıkça yabancıların ABD borçlarını satın almasını yavaşlatabilir. Ayrıca Çin ve Japonya gibi büyük yabancı sahiplerin satıcıya dönüşebileceği endişeleri de vardı. Piyasalar artık Çin ve diğer ülkelerin misilleme aracı olarak ABD Hazine tahvillerini 'satabileceğinden' endişe ediyor. Bu da resmi rakamlara yansımasının zaman alacağı bir şeydi. Çin, Ocak ayında yaklaşık 761 milyar dolarlık tahvil tutarak Japonya'dan sonra ABD hükümet borcunun en büyük ikinci yabancı sahibidir.
"Altın fiyatları ise beklediğimiz gibi yükselişine devam ediyor. Zayıflayan dolar ve yatırımcıları güvenli liman varlıklara yönelten artan ticaret savaşıyla desteklenerek cuma günü ilk kez ons başına 3.200 dolar seviyesini aştı."
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 denizlihaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.